Opšta bolnica obeležila jubilarnih 180 godina od osnivanja

U Opštoj bolnici Subotica danas je obeležen jubilej – 180 godina od osnivanja ove zdravstvene ustanove. Rad bolnice i ove godine, obeležila je pandemija virusa kovid-19, a od prvog registrovanog slučaja u martu prošle godine, do danas, hospitalizovano je blizu 3.500 pacijenata.

Od početka epidemije virusa kovid-19, na lečenju u intenzivnoj nezi bilo je 300 pacijenata, u respiratornoj ambulanti pregledano je 14.000 pacijenata, dok je urađeno 25.000 testova. Kako je istakao direktor Opšte bolnice, dr Slobodan Puškar, bolnica je radila na dva fronta – u crvenoj i zelenoj zoni. Veliki broj osoblja, čak 70 odsto, radilo je u crvenoj zoni u kojoj su se nalazili pacijenti oboleli od koronavirusa. I pored toga, za godinu dana, bilo je 1.800 porođaja, 500 koronarnih intervencija i preko 9.000 operativnih zahvata.

Jedan od lekara koji je od prvog dana epidemije u našem gradu radio u crvenoj zoni, jeste dr Dušan Novčić, koji je istakao da su svi od tog momenta radili kao tim.

Predsednik Skupštine grada, Balint Pastor i član GV zadužen za privredu, Srđan Samardžić, čestitali su svim zaposlenima u bolnici jubilarnih 180 godina od osnivanja, i tom prilikom su im uputili reči zahvalnosti za požrtvovani rad, ističući da su upravo svi zaposleni u bolnici pravi heroji 21. veka.

Svim zaposlenima u Opštoj bolnici na stručnosti i zalaganju zahvalila se Olivera Ivanov, zamenica pokrajinskog sekretara za zdravstvo, koja je naglasila je od 2016. godine do danas, Pokrajinska Vlada za opremanje ove zdravstvene ustanove uložila 300 miliona dinara.