Oprezno sa upotrebom klima uređaja

Sa dolaskom visokih letnjih temperatura, mnogi spas od vrućina u kućnim uslovima potraže u klima uređaju. Lekari upozoravaju da ukoliko se klime koriste nepravilno mogu narušiti zdravlje.

Kako bi se rashladili, mnogi naši sugrađani koriste klima uređaj u svojim domovima. Subotičani kažu vode računa o tome da se klima uređaj redovno čisti, te da manje ili više vode računa o tome da ne bude velika temperaturna razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature vazduha.

Lekari savetuju da se klima uređaj postavi tako da se obezbedi indirektno hlađenje prostorije, odnosno da osobe ne budu direktno izložene delovanju klime. Po zdravlje je veoma važno pravilno održavanje i korišćenje klima uređaja. Pravilno održavanje podrazumeva redovno čišćenje klime od strane stručnjaka, dok pravilno korišćenje ne narušava zdravlje.

Vazduh iz klima uređaja suši kožu i sluzokožu, te može izazvati određene tegobe. Po rečima lekara, veoma često zbog izloženosti delovanja klime može doći do upale beonjače, odnoso vežnjače, a osobe koje koriste sočiva imaće više problema zbog suvog vazduha. Gornji disajni putevi takođe mogu biti pogođeni uticajem klima uređaja.

Lekari upozoravaju da može biti opasno po zdravlje ukoliko se naglo napušta klimatizovana prostorija i izlazi u spoljašnji prostor gde je velika temperaturna razlika. Upotreba klima uređaja može dovesti i do pogoršanja nekih hroničnih bolesti, poput upale zglobova, upale nerava i slično.

Ostavi komentar

Unestie Vaš komentar
Unesite Vaše ime