Opasnost od epidemije morbila

U Severnobačkom okrugu je najniža zabeležena vrednost obuhvata vakcinom MMR od kako se prati imunizacija ovim cepivom, a epidemiolozi upozoravaju na posledice koje pad obuhvata ovom vakcinom može imati na javno zdravlje.

Kada je u pitanju obuhvat obaveznim vakcinama u našem okrugu, jedino je obuhvat Be-se-že vakcinom protiv turbekuloze iznad predviđenih 95% što se objašnjva činjenicom da se ovo cepivo prima odmah po rođenju, u porodilištu. Kada su u pitanju ostale obavezne vakcine, ovaj obuhvat je ispod 95%.

Stručnjake posebno zabrivanja obuhvat ispod 95% kada je u pitanju MMR vakcina jer se na ovaj način stvara preduslov za nastanak većih ili manjih epidemija, pre svega malih boginja,ali u isto vreme i zaušaka i rubele. Trenutno je u našoj zemlji epidemija malih boginja u Smederu gde je do sada obolelo 38 osoba, 3 osobe su obolele sa teritorije Grada Beograda i 2 iz Novog Sada.

Poslednje epidemije morbila zabeležena je tokom 2017/2018. godine kada je od ove bolesti obolelo 5800 lica, a zabeleženo je i 15 smrtnih ishoda. Morbili ili male boginje su oboljenje koje može zahvatiti sve uzraste, a najugroženija su deca u periodu od navršenih godinu dana pa naviše. Najznačajnija komplikacija koju ova bolest izaziva su upala pluća, zapaljenje srednjeh uha, intenzivna dijareja, ali i zapaljenje mozga i smrt.