Okrugli sto na temu verske (ne)tolerancije

Centar lokalne demokratije Subotica organizovao je okrugli sto na Otvorenom univerzitetu pod nazivom “Svi naši tonjevi”. Tom prilikom predstavljeni su i rezultati istraživanja “Verska (ne)tolerancija, vrednosti i socijalni stavovi”, sprovedeni među mladim Subotičanima uzrasta od 15 do 25 godina.

Rezultati sprovedenog istraživanja baziranog na vrednosnim stavovima kada je reč o verskoj toleranciji na uzorku od 351 Subotičanina uzrasta od 15 do 25 godina, pokazali su da postoje tri dimenzije verske tolerancije, odnosno, ne tolerancije. Jedna podrazmeva prihvatanje razlika, druga odbacivanje, a treća značaj religije za pojedinca, objašnjava sociološkinja dr Jasminka Dulić.

Na okruglom stolu učestvovao je i profesor istorije Rudolf Vajs, koji je tom prilikom govorio o iskustvima Subotice kao multietničke i multikonfesionalne zajednice. Među brojnim primerima, koji pokazuju da su ta iskustva dobra, on je naveo i formiranje Saveta za međunacionalne odnose.

Program „Svi naši tornjevi“ deo je Balkanskog regionalnog projekta, a Subotica učestvuje kao najsevernija opština u Srbiji. Kako navode u Centru za lokalnu demokratiju, reč je o podršci Evropske unije programu pomirenja, saradnje, dobre lokalne uprave i uključivanje mladih u donošenje odluka na lokalnom nivou.

Kompletno istraživanje biće završeno do septembra meseca.