среда , 10 августа 2022
Naslovna / Društvo / Okrugli sto na temu verske (ne)tolerancije

Okrugli sto na temu verske (ne)tolerancije

Centar lokalne demokratije Subotica organizovao je okrugli sto na Otvorenom univerzitetu pod nazivom “Svi naši tonjevi”. Tom prilikom predstavljeni su i rezultati istraživanja “Verska (ne)tolerancija, vrednosti i socijalni stavovi”, sprovedeni među mladim Subotičanima uzrasta od 15 do 25 godina.

Rezultati sprovedenog istraživanja baziranog na vrednosnim stavovima kada je reč o verskoj toleranciji na uzorku od 351 Subotičanina uzrasta od 15 do 25 godina, pokazali su da postoje tri dimenzije verske tolerancije, odnosno, ne tolerancije. Jedna podrazmeva prihvatanje razlika, druga odbacivanje, a treća značaj religije za pojedinca, objašnjava sociološkinja dr Jasminka Dulić.

Na okruglom stolu učestvovao je i profesor istorije Rudolf Vajs, koji je tom prilikom govorio o iskustvima Subotice kao multietničke i multikonfesionalne zajednice. Među brojnim primerima, koji pokazuju da su ta iskustva dobra, on je naveo i formiranje Saveta za međunacionalne odnose.

Program „Svi naši tornjevi“ deo je Balkanskog regionalnog projekta, a Subotica učestvuje kao najsevernija opština u Srbiji. Kako navode u Centru za lokalnu demokratiju, reč je o podršci Evropske unije programu pomirenja, saradnje, dobre lokalne uprave i uključivanje mladih u donošenje odluka na lokalnom nivou.

Kompletno istraživanje biće završeno do septembra meseca.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Kompanija „Flender“ donirala opremu Tehničkoj školi „Ivan Sarić“

Tehnička škola “Ivan Sarić” dobila je novu opremu u vrednosti od 742.094 dinara, za obrazovne …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.