Ogreva nema – cene rastu

Na subotičkim stovarištima ogrevnog drveta i uglja gotovo da nema jer isporuka ide otežano, navode prodavci i savetuju kupcima da ogrev rezervišu i do mesec dana unapred.

Većina subotičkih stovarišta ovih dana je prazna, isporuke su otežane, a ogrev koji stigne u drvare, odmah se isporučuje kupcima po unapred sačinjenim spiskovima. Ogreva nema zbog mnogih poteškoća u nabavci, a primer za to jeste ugalj iz Banovića, čija se isporuka čeka i do dvadeset dana zbog zastoja u proizvodnji. Kako navodi Lajčo Bašić Palković, vlasnik stovarišta, ugalj iz Kolubare takođe se teško isporučuje.

Jedan od najvećih problema predstavljaju i cene, koje su usled ove situacije ponovo povećane. Glavni uzrok tome jeste i poskupljenje nafte, čija se cena menja gotovo neprekidno. Samim tim, troškovi prevoza su skuplji, a cena transporta u velikom procentu učestvuje u maloprodajnoj ceni ogreva, kako uglja, tako i ogrevnog drveta.

Kada će se situacija vratiti u normalu još uvek se ne zna, a trgovci savetuju kupce da ogrev rezervišu i do mesec dana unapred, kako bi se obezbedili za predstojeće zimske dane.