Održano Veliko prelo

U restoranu „Spartak S“ bunjevačka nacionalna zajednica sinoć je obeležila nacionalni praznik, Dan velikog prela. Po tradiciji, na velikom prelu izabrane su najlepše prelje u bunjevačkim nošnjama i najlepša preljska pesma.

Prvo Veliko prelo održano je 1879. godine kada su se na Marin dan, Bunjevci u Subotici prvi put javno okupili u narodnim nošnjama, zaigrali bunjevačko kolo i pokazali tadašnjoj Austrougarskoj da postoje kao nacionalna zajednica. Osnivanjem Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, Dan velikog prela izabran je za jedan od četiri nacionalna praznika.

Svečanost su uveličali i brojni gosti, među kojima su bili izaslanik predsednika Srbije Tomislava Nikolića, Nedeljko Tenjović, pokrajinski sekretar, Mihalj Njilaš i gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban koji je Bunjevcima čestitao praznik ističući da će lokalna samouprava nastaviti da pomaže rad svih nacionalnih zajednica.

Po tradiciji, Veliko prelo obeležio je izbor za najlepše prelje i najlepšu preljsku pesmu. Po izboru publike i žirija, titulu najlepše prelje ponela je Aleksandra Vuković, učenica trećeg razreda Gimnazije „Svetozar Marković“ i članica KUD „Bratstvo“. Za prvu pratilju izabrana je Ivana Dulić, dok je druga pratilja Ivana Brančić. Najlepšu preljsku pesmu na bunjevačkom napisala je Gabrijela Diklić. Gostima su služena tradicionalna bunjevačka jela, prisnac, krompirača i fanci, a za muziku se pobrinuo tamburaški ansambl „Tajna“.