Održano školsko takmičenje u orijentiringu

Sa ciljem promocije orijentiringa kao školskog sporta, Orijentiring savez Srbije u saradnji sa Savezom za školski sport i pedagoge fizičke kulture Grada Subotice, po prvi put je u našem gradu organizovao školsko takmičenje u orijentiringu.

Učenici 5. i 6. razreda 6 subotičkih osnovnih škola takmičili su se danas u orijentiringu. Domaćin je bila OŠ “10. Oktobar”, a deca su imala zadatak da uz pomoć karte i kompasa za najkraće moguće vreme pronadju određeni broj kontrolnih tačaka i to redosledom nacrtanim na karti. Đaci kažu da se nisu posebno pripremali za ovo takmičenje, ali da će im bolja orijentacija u prostoru omogućiti da se bliže upoznaju sa svojim gradom.

Domaćini školskog takmičenja iz orijetiringa bili su Savez za školski sport i pedagoge fizičke kulture Grada Subotice i OŠ “10. oktobar”. Cilj današnjeg takmičenja je bilo upoznavanje učenika 5. i 6. razreda osnovnih škola sa ovom disciplinom, kako bi upravo ovaj uzrast đaka bio uključen u zvanična školska takmičenja, što sada nije slučaj.

Orijentiring je sport u kojem se takmičari kreću nepoznatim terenom uz pomoć karte i kompasa, a njihova zadata staza i kontrolne tačke koje treba da pronađu na terenu su ucrtane na mapi. Danas su se posebno takmičili dečaci, a posebno devojčice, a ekipe su bile sačinjene od 6 đaka.

U školskom takmičenju u orijentiringu učestvovali su učenici OŠ “ 10. Oktobar”, “Jovan Jovanović Zmaj”, “Ivan Goran Kovačić”, “Matko Vuković” i OŠ “Sveti Sava”.