Održano predavanje „Podizanje svesti o značaju arheološkog nasleđa“

Kada dođe do oštećenja ili uništavanja arheološkog nasleđa arheolozi su samo jedna karika u nizu koja može pomoći u saniranju posledica nastale štete, ali druge službe trebalo bi da rade svoj posao na očuvanju i zaštiti arheološkog nasleđa, rečeno je na predavanju “Podizanje svesti o značaju arheološkog nasleđa” koje je održano u Savremenoj galeriji. Ovo predavanje deo je projekta Srpskog arheološkog društva koji ima za cilj podizanje svesti o značaju arheološke baštine.

Srpsko arheološko društvo otpočelo je 2017. godine projekat “Podizanje svesti o značaju arheološkog nasleđa” koji je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja, kako bi popravili odnos šire zajednice prema arheološkom nasleđu. Predavanja su namenjena donosiocima odluka i stručnim službama lokalnih samouprava kao i zainteresovanim pojedincima. Po rečima predsednika Srpskog arheološkog društva, dr Adama Crnobrnje, dugi niz godina struka pokušava da se izbori sa raznim vidovima uništavanja i nipodaštavanja arheološkog nasleđa, ali bez podrške nadležnih službi taj posao je nemoguć.

Predavanje u Subotici održano je uz podršku Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotica, a jedan od predavača bila je i dr Neda Mirković-Marić koja je istakla da naš grad ima veoma bogato arheološko nasleđe. Kako je rekla, jedan u nizu projekata koje ova ustanova realizuje je i Arheološka mapa Severne Bačke, gde je do sada mapirano više od 500 novih arheoloških nalazišta. Ona je govorila i o problemima ugroženih lokaliteta.

Subotica je 30. grad u kojem je održano predavanje “Podizanje svesti o značaju arheološkog nasleđa” u organizaciji Srpskog arheološkog društva.