Održano predavanje „Oni koji odlaze“

 

U okviru drugog dela projekta „Oni koji odlaze“, u Savremenoj galeriji sinoć je održano predavanje na temu „Društveno odgovorni muzeji – prateći programi izložbe Jugo, moja jugo – gastarbajterske priče“. Predavanje je održala kustoskinja Muzeja istorije Jugoslavije, Sara Sopić.

Izložba „Jugo, moja Jugo – gastarbajterske priče“, koja je deo istraživačkog projekta Muzeja istorije Jugoslavije iz Beograda, imala je za cilj da ukaže na uticaj društvene grupe jugoslovenskih radnika u Austriji i Nemačkoj na jugoslovensko društvo i kulturu. Prema rečima kustoskinje Sare Sopić, jugoslovenski radnici na privremenom radu u zapadnim zemljama Evrope su pored kapitala i delić zapadne kulture donosili u Jugoslaviju.

Predavanje posvećeno gastrabajterima bilo je treći događaj u okviru drugog dela projekta „Oni koji odlaze“, koji kroz predavanja, projekcije filmova i prezentacije u Savremenoj galeriji, sa istorijskog i sociološkog aspekta, osvetljava problem migracija stanovništva bivše Jugoslavije.

U okviru programa „Oni koji odlaze“, u petak će u Savremenoj galeriji biti organizovan razgovor sa našom sugrađankom, Evom Mikuškom, koja predaje na univerzitetu u Engleskoj. Eva Mikuška je sa Juditom Rafai istraživala uticaj migracija na stanovništvo u Vojvodini.