Održani Urbanovi dani

Tokom proteklog vikenda, na Paliću, održani su Urbanovi dani, manifestacija u čast zaštitnika vinara i vinogradara. Pored izložbe vina, brojni posetioci imali su priliku da uživaju u brojnim sportskim i zabavnim programima, kao i gastronomskoj ponudi.

Ovogodišnje „Palićke vinske svečanosti“ bile su u znaku obeležavanja 555. godina od prvog pisanog pominjanja ovog naselja. Naime, naziv Paly prvi put pojavljuje se 1462. godine u darovnici Matije Korvina.

Pored promocije i izložbe vina, centralna svečanost bila je dodela nagrada najboljim vinarima na palićkom vinskom putu, koju su već trinaestu godinu zaredom organizovali Vitezovi vina „Arena Zabatkiensis“. Po oceni stručnog žirija, za najbolju vinariju proglašena je Vinarija „Milisavljević“ iz Lipara, u kojoj se pravi i najbolje crno vino, nagrada za najbolje vino dodeljena je Vinariji „Balint“ iz Horgoša za belo vino, dok je nagradu za najbolje roze vino dobila subotička Hemijsko-tehnološka škola.

Posetioci su imali priliku da uživaju uz brojnim sportskim i zabavnim sadržajima poput Festivala mađarske narodne muzike, horskih i folklornih nastupa, kao i različitih programa za decu. U manifestaciji je, kao i prethodnih godina, učestvovao Rotary klub Palić, koji je organizvao humanitarnu akciju.

U subotu je organizovano i tradicionalno takmičenje u kuvanju riblje čorbe „Zlatni kotlić“.