Održani izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina

Na 63 biračka mesta u Subotici juče su održani izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

Na osnovu 100% prebrojanih glasova na svim biračkim mestima u Subotici i 100% prebrojanih glasova u Somboru, lista broj 2 „Složno za Bunjevce – dr Suzana Kujundžić Ostojić“ osvojila je 15 od 19 mandata, čime je stvorila apsolutnu većinu u donošnju oduka u Bunjevačkom nacionalnom savetu, istaknuto je sinoć na konferenciji za novinare u Bunjevačkoj matici. Na osnovu prebrojanih glasova sinoć do 22 časa, za listu broj 2 u Subotici je glasao 1671 građanin, dok je u Somboru podršku ovoj listi dalo njih 619 .

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor istakao je sinoć na konferenciji za novinare da su lista “Mađarka sloga” i SVM postigli istorijski uspeh osvojivši svih 35 mandata.

Članovi Nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine birani su putem elektorske skupštine, a lista “Hrvati i dalje zajedno” čiji je nosilac Jasna Vojnić, osvojila je 29 mandata. Od 83 elektora koliko ih je bilo prisutno, njih 80 je glasalo za listu “Hrvati i dalje zajedno”.

Prema podacima Republičke izborne komisije u Srbiji funkcioniše 23 nacionalna saveta čiji se rad finansira iz javnih budžeta. Članovi nacionalnog saveta biraju se na neposrednim izborima ili putem elektorske skupštine.

Ostavi komentar

Unestie Vaš komentar
Unesite Vaše ime