Održani izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina

Na 63 biračka mesta u Subotici juče su održani izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

Na osnovu 100% prebrojanih glasova na svim biračkim mestima u Subotici i 100% prebrojanih glasova u Somboru, lista broj 2 „Složno za Bunjevce – dr Suzana Kujundžić Ostojić“ osvojila je 15 od 19 mandata, čime je stvorila apsolutnu većinu u donošnju oduka u Bunjevačkom nacionalnom savetu, istaknuto je sinoć na konferenciji za novinare u Bunjevačkoj matici. Na osnovu prebrojanih glasova sinoć do 22 časa, za listu broj 2 u Subotici je glasao 1671 građanin, dok je u Somboru podršku ovoj listi dalo njih 619 .

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor istakao je sinoć na konferenciji za novinare da su lista “Mađarka sloga” i SVM postigli istorijski uspeh osvojivši svih 35 mandata.

Članovi Nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine birani su putem elektorske skupštine, a lista “Hrvati i dalje zajedno” čiji je nosilac Jasna Vojnić, osvojila je 29 mandata. Od 83 elektora koliko ih je bilo prisutno, njih 80 je glasalo za listu “Hrvati i dalje zajedno”.

Prema podacima Republičke izborne komisije u Srbiji funkcioniše 23 nacionalna saveta čiji se rad finansira iz javnih budžeta. Članovi nacionalnog saveta biraju se na neposrednim izborima ili putem elektorske skupštine.