субота , 29 јануара 2022
Naslovna / Društvo / Održane konferencija „U susret problemima zaposlenih i tržišta rada“

Održane konferencija „U susret problemima zaposlenih i tržišta rada“

Godišnja konferencija Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta i socijalnih partnera pod nazivom „U susret problemima zaposlenih i tržišta rada“ okupila je u petak u pokrajinskoj Skupštini predstavnike republičkih i pokrajinskih organa vlasti, sindikata, lokalnih samouprava sa teritorije Vojvodine, filijala nacionalne službe za zapošljavanje, regionalnih razvojnih privrednih komora i agencija, inspekcija, fondova i zavoda, kao i članove republičkog i pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta, sa ciljem da se svestrano sagledaju savremeni izazovi tržišta rada. Učesnici konferencije su razmatrali probleme privrede i zaposlenih, posebno nedostatak radne snage na tržištu, ,,odliv“ kako nekvalifikovane, tako i kvalifikovane i visokoobrazovane radne snage, a izvedene su i ocene i predložene mere za poboljšanje postojećeg stanja. Okupljeni oko ovih značajnih socijalnih tema, prisutni su imali priliku da saznaju sve pojedinosti o aktuelnim ekonomskim i socijalnim pokazateljima u Srbiji i AP Vojvodini iz ugla sindikata, posmatrano kroz aspekt više indikatora, kao i o ambijentu u kome posluje domaća privreda sa aspekta poslodavaca u Vojvodini. Konferenciju je otvorio potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, i, kao predsedavajući Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta, izneo je viđenja i zaključke u pogledu položaja zaposlenih i izazovima tržišta rada u uslovima demografskih promena, te zaključke u pogledu privrednih aktivnosti.
Ističe se da se ekonomija u poslednjih nekoliko godina transformisala u rastuću ekonomiju sa niskom inflacijom, eliminisanim fiskalnim deficitom, opadajućim javnim dugom, stabilnim bankarskim sistemom i oporavkom tržišta rada. održana i zajednička sednica Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije i Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta, a na inicijativu PSES-a, na kojoj je, u okviru predviđenog dnevnog reda, ministar finansija Republike Srbije Siniša Mali predstavio Program ekonomskih reformi.
Pozivajući se na ishod zajedničke sednice, Đoković ističe da je Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, kao resorni, budzetirao sredstva za narednu 2019. godinu, namenjena lokalnim samoupravama kako bi formirale lokalne socijalno-ekonomske savete. U ovoj sferi je stanje nezadovoljavajuće, jer u okviru 45 lokalnih samouprava na teritoriji AP Vojvodine, postoji svega pet lokalnih saveta.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

JP „Subotica-trans“ počelo godinu sa novim ulaganjima

U 2022. godini JP „Subotica-trans“ nastavlja da radi na poboljšanju svojih usluga za građane, ali …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *