Održana zdravstvena akcija u centru grada povodom Međunarodnog dana sestrinstva

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana sestrinstva Dom zdravlja je, u saradnji Crvenim krstom, organizovao akciju u centru grada, a u okviru koje su učestvovale sve službe Doma zdravlja. Iz ove ustanove navode da je ovogodišnje obeležavanje Dana sestrinstva posvećeno promociji doniranja organa.

Na Gradskom trgu je Služba hitne medicinske pomoći demonstrirala građanima proces reanimacije, predstavnici Stomatološke službe su davali savete u vezi sa pravilnim pranjem i održavanjem zuba i desni, a građani su imali priliku da izmere pritisak i nivo šećera u krvi što im, kako su nam rekli, veoma znači.

Uoči dana sestrinstva medicinske sestre i tehničari objašnjavaju da je nerazumevanje od strane pacijenata čest problem sa kojim se suočavaju. Zbog prirode posla sestre i tehničari su prvi u kontaktu sa pacijentima, pa samim tim i prvi na udaru.

Kako se u našoj zemlji malo govori o danaciji organa, tkiva i koštane srži, zaposleni u Domu zdravlja iskoristili su današnju akciju kako bi građane upoznali sa procedurom i ponudili im što više informacija u vezi sa donacijom organa. Svi zainteresovani građani bili su u prilici da postanu vlasnici donorske kartice.

U okviru akcije preventivnim pregledima se odazvalo 250 sugrađana, dok je donorske kartice potpisalo devet Subotičana.