Održana zdravstvena akcija povodom Svetskog dana srca

Povodom Svetskog dana srca u prostorijama Gerontološkog kluba Prozivka održana je besplatna zdravstvena akcija u okviru koje su građani imali priliku da prekontrolišu faktore rizika koji dovode do nastanka bolesti srca i krvnih sudova. Ovu zdravstvenu akciju organizovao je ZZJZ u saradnju sa Domom zdravlja, Crvenim krstom i Apotekom Subotica.
Rozika Rapić kao i uvek odazvala se pozivu na besplatnu zdravstenu akciju jer, kako kaže, na ovakvim akcijama može za kratko vreme da prekontroliše svoje zdravstveno stanje, a i ovoga puta vrednosti šećera, masnoća i krvnog pritiska bile u granicama normale. Za dobre rezultate zaslužne su zdrave životne navike koje je Rozika sticala još u detinjstvu, a iako je zagazila u osmu deceniju ona vežba i vodi računa o pravilnoj ishrani.
U okviru današnje akcije svi sugrađani imali su priliku da prekontrolišu faktore rizika koji dovode do nastanka bolesti srca i krvnih sudova. Uz povišene masnoće i šećer u krvi, nepravilna ishrana, nedostatak fizičke aktivnosti i pušenje vođeći su faktori rizika za nastanak ovih bolesti. Takođe, nastanku bolesti srca i krvnih sudova doprinosi povišen krvni pritisak.
Osim povišenog krvnog pritiska, kod velikog broja sugrađana koji su u okviru ove akcije prekontrolisali faktore rizika, primećena je i gojaznost, pa su lekari davali savete o pravilnoj ishrani. U cilju promocije zdravih stilova života, volonteri Crvenog krsta delili su sugrađanima brošure, jabuke i čajeve. Podsećmo da je od bolesti srca i krvnih sudova prošle godine u našem okrugu umrlo 1430 osoba, a udeo ovih bolesti u opštem mortalitetu stanovništva Severnobačkog okruga je čak 53 odsto.