Održana zajednička sednica Vlada Srbije i Mađarske

U hotelu “Galerija” održana je zajednička sednica Vlada Srbije i Mađarske, kojom su predsedavali premijeri Ana Brnabić i Viktor Orban. Pre početka sednice održani su bilateralni sastanci ministara i premijera dve zemlje, a po završetku sednice potpisano je i 11 međudržavnih sporazuma.
Nakon zajedničke sednice Vlada Srbije i Mađarske potpisano je 11 dokumenata, među kojima je Izjava o namerama o unapređenju infrastrukturnih veza između dve zemlje, potom Memorandum o unapređenju železničke linije između Segedina i Subotice, kao i Sporazum o uzajamnom priznavanju državno priznatih javnih isprava o stečenom nivou obrazovanja. Premijerka Srbije, Ana Brnabić navela je da su odnosi Srbije i Mađarske na istorijskom maksimumu i dodala da dve zemlje sarađuju u brojnim oblastima. Dva najveća infrastrukturna projekta Srbije i Mađarske su gasovod i brza pruga Beograd-Budimpešta.
Osim dobre ekonomske i političke saradnje, dve zemlje imaju i dobru saradnju po pitanju zaštite prava i sloboda nacionalnih manjina.
Premijer Mađarske, Viktor Orban ponovio je da Srbija ima punu podršku Mađarske na evropskom putu. Orban je naglasio da je za ekonomski rast neophodna politička stabilnost i dodao da su ljudi u obe zemlje zainteresovani za političku stabilnost. Na zajedničkoj sednici bilo je reči i o gužvama na graničnim prelazima, a premijerka Srbije je istakla da će se uraditi sve što je potrebno kako bi se gužve smanjile. U cilju smanjenja gužvi na gp ove godine biće otvoren još jedan novi prelaz, a sledeće godine radiće se na proširenju GP Horgoš. Potpisivanje sveobuhvatnog strateškog ugovora o partnerstvu trebalo bi da bude sledeći korak u saradnji dve zemlje, zaključila je Brnabić.