Održana tribina „Bezbednost i zdravlje na radu u oblasti građevinarstva“

Kako bi se smanjio broj povreda na radu i broj radnika koji rade bez ugovora o radu u oblasti građevinarstva, Odsek inspekcije rada za Severno-Bački okrug organizovao je tribinu „Bezbednost i zdravlje na radu u oblasti građevinarstva“. Tribini u Novoj opštini, prisustvovali su poslodavci iz oblasti građevinarstva, kao i lica zadužena za bezbednost i zdravlje na radu u firmama koje se bave građevinskim radovima.

Građevinsko preduzeće „Cenzar“ sa sedištem u Subotici jedno je od preduzeća iz oblasti građevinarstva koje je učestvovalo na današnjoj tribini. Iz ovog preduzeća ističu da bi sve firme trebalo da posluju u zakonskim okvirima i da se pridržavaju svih propisanih normi.

Tokom prethodnih godina uočeno je da se najveći broj povreda na radu događa u građevinarstvu, te se godinama unazad organizuje tribina kako bi se smanjio broj povreda na radu i broj radnika na crno. Tokom 2017. godine od ukupno 16 povreda na radu tri su bile u oblasti građevinarstva. Od ukupno 415,  120 lica su zatečeni da rade na crno takođe u oblasti građevinarstva. Za poslodavce koji nisu zaključili ugovor o radu sa zaposlenima, kao i za one poslodavce koji ne primenjuju mere bezbednosti i zdravlja na radu, predviđe su visoke novčane kazne.

Iz inspekcije rada savetuju savetuju poslodavce da sa zaposlenima zaključe ugovor o radu, da ih prijave na obavezno socijalno osiguranje u skladu sa izmenama Zakona o radu koje su stupile na snagu u decembru prošle godine. Poslodavci su dužni da zaposlene obuče za bezbedan i zdrav rad, da zapolsenima obezbede zaštitna sredstva, te da redovno šalju zaposlene na lekarkse preglede za radna mesta za koja je to obavezno.

Ostavi komentar

Unestie Vaš komentar
Unesite Vaše ime