Održana tradicionalna seča badnjaka

Vernici koji poštuju Julijanski kalendar danas slave Badnji dan. Na ovaj dan, uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika, rođenja Hrista, prema običajima glava porodice sa prvim zracima sunca odlazi u šumu po badnjak. U urbanim sredinama, običaj je nešto drugačiji, te postoji tradicija kolektivnog odlaska na seču badnjaka. U organizaciji Srpskog kulturnog centra „Sveti Sava“ i Srpske pravoslavne crkvene opštine i ove godine organizovan je odlazak po badnjak u šumu na Makovoj sedmici.

Badnji dan tradicionalno se obeležava unošenjem i paljenjem badnjaka i liturgijama u hramovima. Tog dana, rano ujutru, domaćini odlaze u šumu da iseku badnjak, da bi ga te večeri uneli u svoje domove. Odlazak po badnjak za pravoslavne vernike prestavlja jedan od najznačajnijih običaja, koji prenose i na mlađe članove porodice. Ranom zorom po badnjak krenuli su i mnogi Subotičani. Organizovana povorka krenula je vozilima ispred porte Hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg do šume na Makovoj sedmici.

Protonamesnik Dragan Stokin, starešina Hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg, poručio je vernicima da se raduju životu i žive za život.

Prema starim verovanjima, na Badnje veče badnjak se stavlja na ognjište, posipa žitom, medom i vinom, kako bi u domu vladalo dobro zdravlje i napredak cele porodice.