Održana svečana sednica Skupštine grada povodom Dana grada

Svečanom sednicom Skupštine grada obeležen je Dan grada. Dekretom Marije Terezije Subotica je postala slobodan kraljevski grad pre 243. godine.

Na svečanoj Sednici povodom Dana grada dodeljeno je priznanje počasnog građanina Subotice koje je ove godine pripalo profesoru emeritusu dr Šandoru Šomođiju. Šandor Šomođi je profesor i doktor ekonomskih i poljoprivrednih nauka, svetski priznati stručnjak u oblasti agroekonomije, redovan profesor na Ekonomskom fakultetu u Subotici i Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu.

Priznanja su uručena i ovogodišnjim lauretima nagrade “Pro urbe”: prof. dr Josipu Ivanoviću, dekanu Učiteljskog fakulteta na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici, dirigentu i muzičkom pedagogu, Maćašu Murenjiju i koreografu Miroslavu Vojnić Hajduk Marači.

Čestitajući Dan grada Subotičanima pred brojnim zvanicama na svečanoj sednici Skupštine grada u Velikoj većnici Gradske kuće, gradonačelnik Stevan Bakić i predsednik Skupštine grada Balint Pastor sumirali su rezultate rada lokalne samouprave u poslednjih godinu dana i konstatovali da je Subotica u proteklom periodu uživala podršku kako republičke, tako i pokrajinske Vlade, ali i Vlade Mađarske koja je pružila finansijsku podršku za realizaciju određenih projekata. Gradonačelnik Bakić je istakao da je izuzetno ponosan na ovu izvršnu vlast te da su postignuti veliki rezultati, kao i da je mnogo toga urađeno u proteklih godinu dana.

Već tradicionalno, svečanoj sednici povodom Dana grada prethodilo je ceremonijalno podizanje zastave sa amblemom Grada ispred svečanog ulaza u Gradsku kuću uz nastup Duvačkog orkestra. Proslava Dana grada biće nastavljena večeras na Trgu Slobode u centru grada gde će od 21 čas koncert održati Zorica Brunclik, nakon čega će uslediti vatromet. Narednog dana, u petak u centru grada će nastupiti orkestar 100 violina, dok će na istom mestu u subotu od 21 čas nastupiti Subotički simfonijski orkestar i Stefan Milenković. Pored koncerata u centru grada, organizovan je i veliki broj pratećih programa za sve generacije.