среда , 28 септембра 2022
Naslovna / Društvo / Održana svečana akademija „Sto godina od opredeljenja“

Održana svečana akademija „Sto godina od opredeljenja“

U okviru 17. Festivala bunjevačkog narodnog stvaralaštva sinoć je u Velikoj većnici Gradske kuće održana svečana akademija „Sto godina od opredeljenja“. U okviru programa održana su predavanja i prikazan je dokumntarni film o ulozi i značaju Bunjevaca na Velikoj narodnoj skupštini održanoj u Novom Sadu 1918. godine.

 

Arhitekta Mijo Mandić sinoć je održao predavanje na temu „Blaško Rajić i njegova borba za bunjevački narod“. Blaško Rajić bio je pop koji se zalagao za to da Bunjevci, ali i ostali Sloveli koji su naseljavali ovu teritororiju uđu u zajednički državu.

 

U Velikoj većnici Gradske kuće sinoć je prikazan i dokumentarni film „Uloga i značaj Bunjevaca u Velikoj narodnog skupštini 25. novembra 1918. godine u Novom sadu“. Ovaj film snimnjen je povodom stogodišnjice Velike narodne skupštine koja će biti obeležena 25. novembra ove godine. Film govori o ulozi i značaju Bunjevaca na pripremi i za vreme održavanja Velike narodne skupštine.

 

Predavanje na temu „Značaj Velike narodne skupštine u Novom Sadu 25. novembra 1918. za Bunjevce“ održala je dr Suzana Kujundžić Ostojić, koja smatra da je to trenutak kada je bunjevački narod imao dovoljno saglasnosti među sobom, kao i dovoljno iskustva iza sebe kroz zajednički život sa Mađarima, koje im je omogućilo da donesu ispravnu odluku o tome šta treba uraditi.

 

Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva završava se sutra „Stogodišnjim bunjevačkim balom“. Bal će se održati od 19 časova u restoranu Spartak S.

O autoru Jasmina Tatic

Pogledaj i sledeće

Audio izložba “Jasenovac. Logor smrti, zemlja živih” u Fondaciji „Danilo Kiš“

U prostorijama Fondacije za omladinsku kulturu i stvaralaštvo “Danilo Kiš”, u četvrtak, u 19 časova, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.