Održana svečana akademija „Braća uvek – uvik zajedno“

Povodom obeležavanja 103. godišnjice oslobođenja Subotice u Prvom svetskom ratu, u petak je  na sceni „Jadran“ subotičkog Narodnog pozorišta održana svečana akademija „Braća uvek – uvik zajedno“, manifestacija koja se održava od 1991. godine, kada je obnovljena povelja o bratimljenju Srba i Bunjevaca i dogovorena saradnja o zajedničkom obeležavanju važnih istorijskih datuma.

Akademiji je prisustvovao i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je, obraćajući se prisutnima, rekao da smo, kao i svake godine u poslednje tri decenije, sabrani na ovoj svečanosti da se sa ponosom i poštovanjem prisetimo novembarskih dana 1918. godine u Subotici, dana oslobođenja i ujedinjenja kada su se ostvarili tri veka sanjani snovi ovdašnjih Srba i Bunjevaca o slobodi, ravnopravnosti, poštovanju jezika, pisma i nacionalne kulture. Sve je to na ove prostore donela Kraljevina Srbija, kojoj se Subotica direktno prisajedinila, zajedno sa celom Bačkom, Baranjom, Banatom i Sremom. Jugoslovenska avantura donela je mnogo neizvesnosti i stradanja i danas ponovo nastavljamo od tog slavnog 13. novembra, kada je ušla srpska vojska i kada je došla srpska država. Bunjevci su, u državi sa jugoslovenskim predznakom, izgubili pravo na svoj identitet, dok danas u Srbiji, u gradu Subotici imaju pravo na službenu upotrebu svog jezika koji je ove godine, posle vekova upotrebe među Subotičanima, konačno ozvaničen pred gradskim institucijama. Važno je setiti se da je i to tekovina 13. novembra 1918. godine“, istakao je gradonačelnik Bakić.

Novembarski dani, dodao je, doneće Subotici još jednu veliku radost – velelepni  spomenik kralju Petru Prvom Oslobodiocu, u čije ime je Drugi bataljon Osmog pešadijskog puka Dunavske divizije doneo i mir, i poredak, u Suboticu.

„Spomenik će biti otkriven krajem ovog meseca, ispred Sokolskog doma posvećenog njegovom stradalnom sinu. Posebna je čast i privilegija za sve nas koji smo u tome učestvovali, da ostvarimo želju starih Subotičana koji su 1920. godine doneli odluku u Skupštini grada o podizanju spomenika poslednjem srpskom kralju, baš u blizini Železničke stanice, na koju su vozom pristigli i bez ispaljenog metka u grad ušli junaci Solunskog fronta“, rekao je Bakić.

Prisutnima na svečanosti obratio se i književnik i istoričar, generalni sekretar Matice srpske, dr Milan Micić.

U okviru svečane akademije, glumac Narodnog pozorišta u Beogradu, Boško Puletić, izveo je monodramu „Vojvoda Živojin Mišić“ koja je svoju premijeru imala na sceni „Slavija“, u januaru ove godine, povodom obeležavanja stogodišnjice smrti velikog srpskog vojskovođe.