Održana sednica Socijalno-ekonomskog saveta

Na danas održanoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta grada Subotice rečeno je da je broj nezaposlenih lica za prva 3 meseca ove godine u Subotici porastao za 562, a da je tokom prošle i u ovoj godini na radnom mestu život izgubilo 5 osoba, te da je neophodno podići nivo bezbednosti i zdravlja na radu na još viši nivo.

Jedna od tema današnjeg sastanka Socijalno-ekonomskog saveta bilo je i kretanje zaposlenosti tokom prošle i u prva tri meseca ove godine, rekao je predsedavajući Saveta i predsednik Saveza samostalnih sindikata grada Subotice, Ištvan Huđi. On je izneo podatak da je po evidenciji NSZ, u našem gradu tokom prošle godine bilo evidentirano 4178 nezapolsenih lica, a da je taj broj u prva tri meseca 2021. godine porastao za još 562 osobe. Kako je rečeno, 61,35 % nezaposlenih lica na evidenciji NSZ čine osobe iz osetljivih grupa koje teže dolaze do zaposlenja.

Govoreći o tome koliko su važni bezbednost i zdravlje na radu pogotovo u uslovima pandemije, član Gradskog veća zadužen za privredu, Srđan Samardžić je podsetio i na set mera koje je lokalna samouprava nedavno donela u cilju pomoći lokalnim privrednicima.

Sastanku Socijalno-ekonomskog saveta grada Subotice prisustvovao je i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević koji je predstavio konkurse koji će biti raspisani u maju. On je podsetio da je ponovo uspostavljen robni znak “Najbolje iz Vojvodine” te da će 28. maja biti raspisan konkurs za sve koji žele da apliciraju za tu robnu marku, a ove godine moći će da konkurišu i pružaoci usluga u oblasti turizma i manifestacija. Sekretar Ivanišević je najavio i konkurs koji će biti otvoren 5. maja za novo i samozapošljavanje za čega su izdvojena sredstva u iznosu od 42 miliona dinara.

Na sednici SES-a iznet je i podatak da je tokom prošle godine u našem gradu 3 radnika na građevini umrlo na svom radnom mestu, dok su ove godine takođe u oblasti građevine život izgubila 2 radnika. Današnjoj sednici prisustvovali su predstavnici grada, Nacionalne službe za zapošljavanje i Inspekcije rada, kao i pokrajinski sekretar za privredu i turizam.