Održana radionica terapije lutkom “Lutkom do mira ‒ lutkarstvo u terapiji i proceni”

U okviru pratećeg programa 29. Festivala pozorišta za decu, tokom prethodna 3 dana održana je i radionica terapije lutkom “Lutkom do mira ‒ lutkarstvo u terapiji i proceni”.

U organizaciji Festivala pozorišta za decu i Pozorišnog muzeja Vojvodine, od 20. do 22. septembra u prostorijama Otvorenog univerziteta održana je trodnevna radionica terapije lutkom “Lutkom do mira ‒ lutkarstvo u terapiji i proceni”. Radionica je okupila polaznike iz različitih oblasti, a među njima je i Marijana Mazur, vaspitač u Domu za decu ometenu u razvoju “Kolevka”. Marijana kaže da je njen motiv da se prijavi za ovu radionicu bio da nauči nešto novo.

Radionicu je vodila dugogodišnja praktikantkinja i edukatorka u oblasti terapije lutkom iz Geteborga, Osa Viklun. Kako objašnjava, u protekla 3 dana sa polaznicima radionice radila je na temu različite vrste sukoba- od sukoba sa ljudima u okruženju, preko sukoba u ratu do unutrašnjeg sukoba koji ponekad imamo sa samim sobom. Polaznici su radili na izradi lutaka od drvenih materijala, od braon papira kao i kako da manipulišu lutkom, odnosno njenim emocijama i kontaktu sa publikom. Lutka ima mnogo funkcija u terapiji, objašnjava Osa.

Radionica terapije lutkom “Lutkom do mira ‒ lutkarstvo u terapiji i proceni” jedna je od tri radionice koje su održane u okviru pratećeg programa 29. izdanja Festivala pozorišta za decu.