Održana radionica o evidentiranju otpada

 

U Regionalnoj privrednoj komori održana je radionica na temu evidencije tokova otpada u Srbiji. Radionica, koja je organizovana u saradnji sa Centrom za zaštitu životne sredine Privredne komore Srbije i Agencijom za zaštitu životne srednine, okupila je predstavnike lokalnih samouprava, komunalnih preduzeća, zdravstvenih ustanova i firmi, koje stvaraju otpad.

Agencija za zaštitu životne sredine od 2006. godine preko informacionog sistema vrši evidentiranje otpada na teritoriji Srbije. Kako bi se prevazišli problemi i omogućilo detaljnije izveštavanje, radionica pod nazivom „Praćenje tokova otpada u Srbiji“ imala je za cilj da ukaže na prava i obaveze, koje privredni subjekti imaju po Zakonu o upravljanju otpadom.

Učesnicima radionice predstavljeni su rezultati projekta, koji je finansirala Kraljevina Norveška, a zahvaljujući kojem je značajno unapređeno evidentiranje podataka o otpadu i u pogledu kvaliteta i kvantiteta.

Najvažniji rezultat projekta je detaljno registrovanje posrednika koji otpad preuzimaju i bez prerade dalje ga prosleđuju, a oni su najbrojniji u lancu upravljanja otpadom. Projekat je omogućio i implementiranje dokumenta o kretanju opasnog otpada u sistem, te sada postoje kompletni i realni podaci o otpadu u Srbiji, što je bilo neophodno nadležnima u cilju realizacije planiranih mera iz Strategije o upravljanju otpadom.