Održana promocija knjige „Tajanstveni hodnici Crnog cara“ Miodraga Radojčina

U Svečanoj sali Otvorenog univerziteta sinoć je održana promocija drugog izdanja knjige „Tajanstveni hodnici Crnog cara – Šta se krije ispod Subotice?“ poznatog subotičkog novinara Midoraga Radojčina. Udruženje Srba Subotice „Arsenije Čarnojević“ je, uz podršku Grada Subotice, putem konkursa za sufinansiranje projekata u kulturi, pred kraj 2021. godine izdalo drugi put knjigu Radojčina, koja se prvi put pojavila 2007. godine.

U knjizi „Tajanstveni hodnici Crnog cara“ Miodrag Radojčin se bavi pitanjem postojanja i razmere prostiranja podzemnih hodnika ispod gradskog jezgra Subotice, odnosno pokušao je da odgovori na pitanje da li Subotica ima podzemne hodnike i tajne prolaze poput Novog Sada i Beograda, budući da je imala srednjovekovnu tvrđavu. Radojčin se ovom tematikom bavio više decenija, kao novinar Radio Subotice, „Dana“ i „Subotičkih novina“ pa je knjiga je svojevrsna zbirka hronološki izloženih zanimljivih novinskih članaka i razgovora sa tridesetak Subotičana, od profesora i arhitekata, do vodoinstalatera i običnih građana koji dele svoja lična iskustva o nailaženju na tajanstvene podzemne hodnike.

Pored autora, o knjizi je govorio i recenzent drugog izdanja prof. dr Boris Stojkovski, predavač na Кatedri za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, koji je autor naučne monografije o caru Jovanu Nenadu.

Koliko je ova tema zainteresovala Subotičane, moglo se videti sinoć na promociji, kada je Svečana sala Otvorenog univerziteta bila ispunjena do poslednjeg mesta.