Održana manifestacija Noć istraživača

Pod sloganom ,,Znanje na prvi pogled“ u atriumu hotela ,,Galleria“ tradicionalno je održana manifestacija ,,Noć istraživača“. U ovogodišnjoj noći istraživača učestvovalo je oko sto trideset istraživača, a cilj manifestacije je bio da se kroz eksperimente približi nauka mladim ljudima i svim zainteresovanim prolaznicima.

Katarina Sredojević je učenica šestog razreda osnovne škole Kizur Ištvan, a u toku noći istraživača je zajedno sa drugarima i nastavnikom informatike Zoranom Vujkovićem predstavila robotiku. Ona nam je rekla da u sklopu učenja informatike, posebnu pažnju posvećuju radu robota na osnou čega je stvorena ideja da se upravo time predstave. Učešćem u noći istraživača ostvarili su želju da drugima pokažu brojne vrste robota koji su namenjeni za različite uzraste i situacije.

Članica Gradskog veća zaduzena ua oblast obrazovanja, Nataša Aleksić, naglasila je važnost manifestacije koja služi za približavanje prirodnih nauka deci i slučajnim prolaznicima kroz radionice, oglede i Hot eksperimente kao što su vatreni tornao u boci, držanje plamena u ruci, blještavi magnezium, šašava voda i topli led. Ovaj dogadjaj je posvećen popularizaciji nauke i učenja, a ove godine je učestvovao veliki broj osnovnih i srednjih škola što je veoma pohvalno istakla je ona.

Prema rečima, Zlatka Čovića, koordinatora manifestacije, ovo je sedmi put kako se manifestacija održava u našem gradu, a pored zanimljivih eksperimenata, organizovan je i kviz znanja kao i takmičenje u stvaranju najbolje fotografije sa noći istraživača.

Noć istraživača se ove godine održala u preko 250 gradova širom Evrope i u jedanaest gradova u našoj zemlji. Manifestacija je podržana od strane Evropske komisije kroz program za jačanje evropske istraživačke karijere.