Održana komemoracija žrtvama iz 1944. i 1945. godine

Komemoracija nevinim žrtvama stradalim 1944. i 1945. godine, juče je održana na Senćanskom groblju ispred spomen kompleksa “Ptica slomljenih krila”.

Predsednik Skupštine grada, Balint Pastor rekao je juče na komemoraciji da se 30 godina okupljamo ovde na parceli 44 na Senćanskom groblju kako bi se sećali nevinih žrtava iz 1944. i ’45. godine koje su stradale zbog ideološkog progona i nacionalne pripadnosti.

Pastor je podsetio da je Vlada Republike Srbije 2014. godine, nakon 70 godina, stavila van pravne snage one odluke koje su deklarisale kolektivnu odgovornost mađarske zajednice i tada je na spomeniku “Ptica slomljenih krila” tadašnji predsednik Vlade Aleksandar Vučić, položio venac i poklonio se nevinim žrtvama.

Vence na spomen kompleks “Ptica slomljenih krila” položili su između ostalih: predsednik Skupštine grada Balint Pastor, načelnik Severnobačkog upravnog okruga Dragi Vučković, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, kao i predstavnici konzulata Mađarske i Hrvatske, nacionalnih saveta i političkih partija.

https://youtu.be/7SrxE1giCM4