Održana komemoracija žrtvama Holokausta

Komemorativnim skupom i polaganjem venaca na spomenik u dvorištu Sinagoge obeležena je 78. godišnjica deportacije Jevreja iz Subotice.

Šesnaestog juna 1944. godine 4000 subotičkih Jevreja odvedeno je u logore smrti, podsetio je gradonačelnik Stevan Bakić na komemoraciji u Sinagogi podsećajući na strašne razmere tragedije koju je ovaj grad doživeo kroz taj gnusni zločin. On je istakao da Grad Subotica nikada neće zaboraviti one koji su stradali i da će se uvek prema holokaustu odnositi sa posebnim pijetetom.

Predsednik Skupštine Grada, dr Balint Pastor istakao je da smo danas ovde da zajednički potvrdimo da smo tu da čuvamo uspomenu na stradale Jevreje i da nikada nećemo zaboraviti zlodela koja su im pričinjena, te da ćemo se svake godine sakupljati na ovom mestu sa porukom da duboko osuđujemo svaku vrstu isključivosti, diskriminacije i netolerancije, da su ljudski život, dostojanstvo i sloboda neprikosnoveni.

U dvorištu Sinagoge kod spomenika žrtvama Holokausta vence su, između ostalih, položili ambasador Republike Mađarske u SrbijiAtila Pinter, načelnik Severnobačkog okruga Bojan Šoralov, gradonačelnik Stevan Bakić, predsednik Skupštine grada, Balint Pastor, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Robert Sabadoš, te predstavnici brojnih jevrejskih opština, konzularnih predstavništava, nacionalnih saveta kao i brojne organizacije i udruženja.