Održana komemoracija nevinim žrtvama stradalim 1944. i 1945. godine

Ispred spomen kompleksa “Ptica slomljenih krila” na Senćanskom groblju juče je održana komemoracija nevinim žrtvama stradalim 1944. i 1945. godine.

Predsednik Skupštine grada, Balint Pastor rekao je juče na komemoraciji da su se pogubljenja 1944. i 45. godine duboko urezala u sudbinu, čak i onih koji sa ovim događajima nemaju nikakvu povezanost, te da je 2. novembar, odavanje počasti i negovanje sećanja na nevine žrtve, dan kada dajemo obećanje jedni drugima da ćemo učiniti sve da se ovakve strahote nikad ne ponove.

Pastor je naglasio da smo ukinuvši instituciju kolektivne kriviceprevazišli traume prošlosti, a način na koji su to učinili Srbi i Mađari može poslužiti za primer celoj Evropi.

Pored predsednika Skupštine grada, vence na spomenik „Ptica slomljenih krila“ položili su i pomoćnik gradonačelnika, Marko Marić, zamenik generalnog sekretara Skupštine Vojvodine Boris Bajić, zatim predstavnici ambasade Mađarske u Beogradu i Generalnog konzulata u Subotici, kao i Generalnog konzulata Hrvatske. Vence su položili i predstavnici nacionalnih saveta nacionalnih manjina.