Održana istorijska tribina o Arseniju Čarnojeviću

Predavanje o životu i delu patrijarha Arsenija III Čarnojevića, pod nazivom „Arsenije Čarnojević – Putovođa srpskog opstanka“ održano je juče na Otvorenom univezitetu. Udruženje Srba grada Subotice „Arsenije Čarnojević“ je realizator predavanja, a cilj je upoznati sugrađane sa likom i delom ove značajne istorisjke ličnosti, kažu iz Udruženja.
O značaju i doprinosu patrijarha Arsenija III Čarnojevića, u istoriji Srba, publici je na održanom predavanju govorio docent na Odseku za istoriju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, dr Nenad Ninković. Vreme u kom je živela ova veoma značajna istorijska ličnost, bilo je burno i obeleženo sa bitnim istorijskim procesima, koji su ostavili značajne posledice na sve srednjeevropske narode pa i na Srbe, istakao je Ninković.
Održana istorijska tribina, jedna je u nizu koju je organizovalo Udruženje Srba grada Subotice „Arsenije Čarnojević“. Ova tribina predstavila je ličnost Arsenija Čarnojevića i istorijske okolnosti i dešavanja, pre Velike seobe Srba, a predavanja ovog karaktera treba da doprinesu boljem razumevanju istorije, kažu iz Udruženja. Arsenije III Čarnojević je bio srpski patrijarh od 1674.do 1690.godine, a zatim i crkveni poglavar pravoslavnih Srba u Habzburškoj monarhiji od 1690. do 1706.godine, kao i predvodnik Prve velike seobe Srba, koja se odigrala 1690.godine, za vreme Velikog bečkog rata.