Održana istorijska tribina „Ko je bio car Jovan Nenad Crni?“

U organizaciji Udruženja Srba Subotice “Arsenije Čarnojević”, sinoć je na Otvorenom univerzitetu održana istorijska tribina “Ko je bio car Jovan Nenad Crni?” O liku i delu ove istorisjke ličnosti govorio je istoričar Boris Stojkovski.

Po rečima doc. dr Borisa Stojkovskog autora knjige “Car Jovan Nenad” koja predstavlja prvu celovitu monografiju o ovoj ličnosti, car Jovan Nenad bio je vrlo bitan na čitavoj sceni Evrope 16 veka. Za njega se zna u Madridu, Londonu, Veneciji, Beču, Budimu i Krakovu.

Udruženje Srba grada Suborite “Arsenije Čarnojević” organizator je istorijske tribine o caru Jovanu Nenadu. Po rečima predstavnika ovog udruženja, cilj osnivanja samog Udruženja bio je promovisanje značajnih istorijskih ličnosti i njihovog doprinosa za Suboticu. Prva ličnost koju su odlučili da promovišu je upravo car Jovan Nenad, koji je vladao od jeseni 1526. do leta 1527. godine kada je ubijen, a za svoju prestonicu je izabrao Suboticu.

Na trgu u centru našeg grada, 1991. godine po drugi put je otkriven spomenik caru Jovanu Nenadu, koji je prvi put podignut 1927. godine.