Održana edukativna tribina u okviru „Karavana kulture govora“

U Velikoj većnici Gradske kuće juče je održana edukativna tribina o kulturi javnog govora, koju je organizovalo udruženje “Izražajnost” u okviru „Karavana kulture govora“.

Reč u srpskom jeziku koja se najviše upotrebljava jeste “okej”, a poštapalice kao što su “znači”, “ovaj” i “pa” sastavi su deo govora današnje omladine. U pisanom jeziku vokali su često u drugom planu jer su skraćenice takođe uzele maha među mlađom populacijom, istaknuto je na edukativnoj tribini. Jedna od ideja jeste da se kroz ovakve tribine o kulturi govora, koja podrazumeva negovanje dobrih govornih navika, pomogne razvoju jezičke kulture, a sve pod kapom nacionalne akcije „Negujmo srpski jezik“. Komunikolog, Slobodan Roksandić, rekao je da sa decom i mladima rade praktično, a da su se subotički osnovci i srednjoškolci potrudili na radionicama da pokažu svoje znanje.

Pravilno i jasno izražavanje velika je prednost u svim sferama ličnog i profesionalnog života, rekao je gradonačelnik Stevan Bakić. On je dodao da je kultura govora veoma važna za očuvanje integriteta jednog jezika, te da je to stvar naše kulture i identiteta ali i pitanje ličnog razvoja svakog od nas.

Na edukativnoj tribini o kulturi javnog govora, pored Slobodana Roksandića iz udruženja „Izražajnost“, govorio je i kulturolog dr Radovan Knežević, dok se putem video linka obratio i humanitarac Arno Gujon.