Održana centralna svečanost proslave 112. Dužijance

U organizaciji Udruženja bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“, juče je na Gradskom trgu održana centralna svečanost proslave 112. Dužijance.

Kao i svake godine, svečanost je započela blagoslovom ovogodišnjih nosilaca žetvenih svečanosti, bandaša Dominika Skenderovića i bandašice Katarine Piuković u crkvi Svetog Roka, nakon čega se povorka uputila do katedrale sv. Terezije Avilske, gde je održano euharistijsko slavlje. Predvođena brojnim kulturno-umetničkim društvima, povorka je potom nastavila put do gradskog Trga, a na karucama okićenim žitom, pristigli su bandaš i bandašica koje su, po starom običaju, predali gradonačelniku Stevanu Bakiću, hleb od novog žita.

Bakić je istakao da je značajno što je u svim događajima vezanim za ovogodišnju „Dužijancu”, a bilo ih je oko trideset, učestvovao veliki broj mladih i dece. Ta činjenica, prema njegovim rečima, nagoveštava da će “Dužijanca“ još dugo biti jedna od najvažnijih manifestacija u našem gradu.

Pokrovitelji ovogodišnje manifestacije su Grad Subotica, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Centralna državna kancelarija za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Hrvatsko nacionalno veće i Hrvatski kulturni centar „Bunjevačko kolo“.