Održana akcija „Prozor zdravlja“ u okviru Nedelje Crvenog krsta

U proceni telesne težine i stepenu uhranjenosti, naši građani su uglavnom u stanju predgojaznosti i gojaznosti koja može biti prvog, drugog i trećeg stepena, navode stručnjaci u sklopu akcije “Prozor zdravlja-proveri svoje rizike, kontroliši zdravlje”. Akcija je sprovedena u okviru Nedelje Crvenog krsta.
Subotičani su na akciji koja je održana u Crvenom krstu imali mogućnost da na jednom mestu brzo, pa čak i bez zdravstvene knjižice, ukoliko je trenutno ne poseduju, provere osnovne pokazatelje zdravstvenog stanja. Održana akcija “Prozor zdravlja” omogućila je građanima da, između ostalog, izmere šećer u krvi, holesterol i krvni pritisak.
Iz Zavoda za javno zdravlje navode da su naši građani uglavnom u predgojaznom ili gojaznom stanju, gde gojaznost ne znači odmah i stanje bolesti , ali može biti uvod ka tome. U sklopu akcije stručnjaci su delili savete o zdravom stilu života, pre svega o pravilnoj ishrani koja utiče na celokupno zdravstveno stanje osobe. Veoma je bitno na vreme prepoznati, a zatim i ukloniti rizike ukoliko oni postoje.
Održana akcija realizovana je u saradnji između Crvenog krsta Subotice, Zavoda za javno zdravlje i Doma zdravlja subotica.