Održana akcija preventivnih pregleda u „Supermarketu 024“

Navike u korist zdravlja i otkrivanje prvih simptoma bolesti osnovni su uslovi za očuvanje zdravlja i uspešno delovanje u slučaju nastanka bolesti, ističu lekari u susret Svetskom danu zdravlja koji se obeležava 7. aprila. Tim povodom u „Supermarketu 024“ organizovana je akcija kontrole zdravlja.

Kako bi očuvali zdravlje neophodno je izgraditi zdrav način života koji podrazumeva nekoliko lako primenljivih principa, objašnjavaju lekari i dodaju da je potrebno da ti principi postanu deo rutine svake osobe. Pre svega pravilna ishrana i fizička aktivnost obezbeđuju nekoliko najvažnijih stvari u prevenciji osnovnih faktora rizika. Od izuzetnog značaja je i savladati veštinu kontrole stresa, kao i obezbediti dovoljnu količinu noćnog sna.

Pored zdravih stilova života, redovni preventivni pregledi su od izuzetne važnosti za očvanje zdravlja, kao i za rano otkrivanje bolesti. Lekari savetuju zdravim osobama da jednom godišnje posete izabranog lekara, te provere krvnu sliku. Ženama se savetuje da barem jednom godišnje posete ginekologa, a ženama od 30 godine godine preporučuje se ultrazvučni preged dojke jednom godišnje, dok se žene posle 50 godine pozivaju na mamografiju.

U susret obeležavanju Svetskog dana zdravlja lekari ZZZJ I DZ organizovali su akciju besplatnih preventivnih pregleda u „Supermarketu 024“. Građani su imali priliku da izmere indeks telesne mase, da prove nivo krvnog pritiska, odnosno šećera i masnoće u krvi.