Održan treći etno festival Glas anđela Tijana Jurić

 

Pod sloganom ,,Kulturom protiv nasilja“ u Bajmoku je održan 3.etno festival ,,Glas anđela-Tijana Jurić“. Na ovogodišnjem festivalu natupilo je 15 izvođača, a specijelni gosti su bili akademik Matija Bećković i Dejan Petrović sa Big bendom.

Žarko Pribaković je učenik Muzičke škole iz Subotice, a na festivalu ,,Glas anđela-Tijana Jurić“ bio je jedini dečak u takmičarskom programu i osvojio je treće mesto. Žarko je poreklom iz Bačke Topole, a rekao nam je da se za učešće na festivalu prijavio iz želje da se nakon pet godina oproba u etno muzici i da je taj muzički pravac tradicionalne narodne muzike dovoljno razvijen u našoj zemlji.

Šef Narodnog orkestra Radio televizije Vojvodine, Mića Janković, bio je prijatno iznenađen atmosferom na festivalu i kako kaže interesovanjem koje su deca iskazala za Etno muziku.

Prema rečima Igora Jurića, osnivača Fondacije ,,Tijana Jurić“ deca pokazuju izuzetnu zainteresovanost za tradicionalnu pesmu zbog toga je ove godine po prvi put nastupilo petnaest izvođača što je pet više u odnosu na protekle godine. Cilj festivala je da se lepim načinom života i klturom promeni slika o Bajmoku, stečena kroz crnu hroniku, istakao je Igor Jurić.

Pobednica ovogodišnjeg festivala je šesnaestogodišnja Olivera Vuković iz Beograda, učenica muzičke škole ,,Kosta Manojlović“ u Zemunu. Publici se predstavila izvornom šumadijskom pesmom ,,Rado, kćeri Rado“,a nagrađena je devetomesečnom stipendijom ,,Societe General“ banke u vrednosti od 54.000 dinara.