Održan stručni seminar namenjen zdravstvenim radnicima

U cilju upoznavanja zdravstvenih radnika sa novim saznanjima o učestalosti i obrascima upotrebe duvana, ali i ukazivanja na značaj uloge koju oni sami imaju u borbi protiv duvana, u prostorijama Društva lekara Vojvodine, podružnica Subotica, održan je seminar “Razvoj veština zdravstvenih radnika za prevenciju i odvikavanje od pušenja”. Organizator seminara je Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” u partnerstvu sa Zavodom za javno zdravlje Subotica.

Uloga zdravstvenih radnika, u zavisnosti od njihove uloge u zdravstvenom sistemu, u borbi protiv upotrebe duvanskih proizvoda je velika jer osim toga što bi trebalo da pružaju podršku pacijentima, oni za mnoge pacijente predstavljaju uzor na koji se ugledaju. Prema podacima iz IZZJZ ““Dr Milan Jovanović Batut” velika je učestalost pušenja i kod lekara i zdravstvenih radnika uopšte. Istraživanja pokazuju da oko četvrtine lekara u našoj zemlji puši.

U okviru današnjeg programa stručnog seminara zdravstveni radnici imali su priliku da, osim predavanja, učestvuju i u radu više radionica koje su imale za cilj osposobljavanje zdravstvenih radnika za razgovor sa pušačima te na koji način da motivišu ove pacijente da ostave cigare, kao i zašto je to bitno za njih. Takođe, predočeno im je i na koji način i kojim savetima mogu pomoći pacijentima koju upadnu u apstinencijalnu krizu.

Današnji stručni seminar bio je namenjen zdravstvenim radnicima iz zdravstvenih ustanova Severnobačkog okruga.

Ostavi komentar

Unestie Vaš komentar
Unesite Vaše ime