Održan seminar za profesionalce

U našoj zemlji se svake nedelje prijavi 7-10 novih slučajeva nasilja, a svaka treća žena je u životu doživela neki oblik fizičkog nasilja, rečeno je na seminaru koji je održan u Novoj opštini. Seminar je organizovan u okviru projekta “Integrisani odgovor na nasilje nad ženama u Vojvodini, faza II”.

Projekat “Integrisani odgovor na nasilje nad ženama u Vojvodini, faza II” zajedniči realizuju agencije Ujedinjenih nacija u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije na čelu sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost. Cilj projekta je da doprinese integrisanoj službi za zaštitu žena i dece koja su preživela nasilje u porodici i partnerskim odnosima, kao i ženama iz ranjivih grupa, kao što su Romkinje, žene sa invaliditetom, žene sa HIV-om i žene iz ruralnih oblasti.

Današnji seminar okupio je profesionalce koji rade sa ženama žrtvama nasilja iz Policije, Tužilaštva, Centra za socijalni rad, zdravstvene radnike, ali i predstavnike prosvete. Postupanje profesionalaca u radu sa ženama iz marginalizovanih grupa obuhvata niz procedura koje zahtevaju određeno predznanje i razumevanje problematike nasilja nad ženama. Potrebno je zajednički raditi na smanjenju tolerancije prema nasilju, ističe Đenđi Seleši, članica Saveta za rodnu ravnopravost Pokrajinskog sekretarijata za demografiju, socijalnu politiku i rodnu ravnopravnost.

Koordinator za Romska pitanja, Stevan Nikolić ističe da je nasilje nad ženama aktuelna tema, ne samo u Romskoj zajednici nego u celom društvu te da mi kao partrijarhalno društvo nasilje ne smatramo nasiljem, nego normalnom pojavom.

Projekat “Integrisani odgovor na nasilje nad ženama u Vojvodini, faza II” sprovodi se od 2016. godine uz podršku Vlade Švedske, a osim u našem gradu programi treninga sa profesionalcima biće organizovani u još 9 vojvođanskih gradova.

Ostavi komentar

Unestie Vaš komentar
Unesite Vaše ime