Održan sastanak ministara spoljnih poslova Srbije i Mađarske

Šefovi diplomatija Srbije i Mađarske, Nikola Selaković i Peter Sijarto potpisali su danas u Velikoj većnici Gradske kuće sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Mađarske kojim se reguliše granična kontrola u drumskom, železničkom i vodnom saobraćaju.

Nakon sastanka sa šefom diplomatije Mađarske, ministar spoljnjih poslova Srbije, Nikola Selaković izjavio je da će potpisivanje izmena i dopuna Sporazuma o graničnoj kontroli u drumskom, železničkom i vodnom saobraćaju doprineti smanjenju gužvi na graničnim prelazima. On je istakao da je i ovaj susret dvaju zvaničnika Srbije i Mađarske prilika da posvedoče odnose dve države koji su na nivou bez presedana u našoj modernoj istoriji. Selaković je podsetio na nedavno potpisanom Memorandumu u oblasti energetike između Srbije i Mađarske koji podrazumeva skladištenje 500 m3 gasa u Mađarskoj što će našoj zemlji omogućiti da od 1. oktobra ove do 1. aprila naredne godinelakše prebrodi energetsku krizu.

Ministar spoljnjih poslova i spoljnje trgovine Mađarske, Peter Sijarto rekao je da je u prvoj polovini ove godine udvostručena trgovinska razmena između Srbije i Mađarske za 117%. On je istakao da je jedan od najvećih poduhvata dveju država modernizacija pruge između Beograda i Budimpešte, te rekao da će radovi u Mađarskoj početi 1. avgusta.

Tema sastanka dvaju šefova diplomatije bila je i unapređenje ekonomske saradnje, nastavka angažovanja na infrastrukturnim projektima, regionalna i globalna saradnja.