Održan pomen Srbima stradalim tokom fašističke okupacije

Na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi u subotu održan je pomen kelebijskim Srbima stradalim u aprilu 1941. godine od strane fašističkih snaga Mikloša Hortija. Pomenu je prisustvovao gradonačelnik Stevan Bakić koji je tom prilikom položio venac na spomenik stradalima.

Ovim pomenom obeležava se osamdeseta godišnjica od početka okupacije u Drugom svetskom ratu. Prema rečima gradonačelnika Stevana Bakića na ovom mestu počiva dvadeset i dvoje ljudi. Neki od njih su ubijeni zajedno sa svojim sinovima, a najmlađa žrtva je imala samo sedamaest godina.

Nakon rata, spomenik nastradalim Srbima podigli su njihovi potomci, a njegovo neposredno okruženje uredilo je Udruženje Srba Subotice “Arsenije Čarnojević”. Kako je gradonačelnik Bakić istakao, pravda je stigla većinu podstrekača, nalogodavaca i izvršilaca zločina u okupiranoj Bačkoj.

Pomenu je prisustvovao veliki broj potomaka nastradalih, a osim gradonačelnika Stevana Bakića, počast žrtvama polaganjem venaca odao je načelnik Severnobačkog okruga Bojan Šoralov, kao i članovi Upravnog odbora Udruženja Srba Subotice “Arsenije Čarnojević”. Parastosu koje je služilo sveštenstvo Eparhije bačke prisustvovali su i članovi Gradskog veća Ilija Đukanović i Srđan Samardžić, kao i sekretar Sekretarijata za opštu upravu i zajedničke poslove Petar Pantelinac i upravnik Muzeja prisajedinjenja iz Novog Sada Zoran Veljanović.