Održan Okrugli sto povodom obeležavanja Svetskog dana Roma i Romkinja

Subotica je spremno ušla u projekat ROMACTED, koji podrazumeva inkluziju Roma u lokalnu zajednicu, poruka je sa Okruglog stola, održanog povodom obeležavanja Svetskog dana Roma i Romkinja. Ovaj program je još jedan korak ka osnaživanju romske zajednice na lokalnom nivou.
Povodom obeležavanja Svetskog dana Roma i Romkinja u Plavoj sali Gradske kuće, predstavljen je program ROMACTED. U okviru programa formiraju se institucionalne radne grupe u skladu sa potrebama lokalnih akcionih grupa. Formirane lokalne akcionie grupe su Peščara, Čantavir i akciona grupa Muzičari. Suština programa jeste aktivno slušati potrebe zajednice i u skladu sa njima formirati mehanizme za rešavanje prioriteta, poručio je koordinator za inkluziju Roma Grada Subotice, Stevan Nikolić.
Ostvaren je veliki i ozbiljan napredak po pitanju inkluzije Roma u oblasti obrazovanja i oblasti stanovanja, a uprkos ostvarenom napretku, prostora za poboljšanja ima, poručio je zamenik predsednice Koordinacionog tela za praćenje Strategije za soc. uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji, Nenad Ivanišević.
Da Grad Subotica daje punu podršku inkluziji Roma, govori i usvojen Akcioni plan za unapređenje položaja Roma za peiod od 2017. do 2021.godine, poručio je Koordinator Romacted institucionalne radne grupe.Iz buđeta za 2019. godinu izdvojeno je 2,7 miliona dinara, novac je izdvojen za projekat ROMACTED, prevenciju napuštanja školovanja i za unapređenje uslova stanovanja u mesnoj zajednici Čantavir. Na održanom Okruglom stolu prezentovane su aktivnosti programa čiji je cilj osnaživanje romskih zajednica.
Međunarodni dan Roma je dan proslave romske kulture i podizanja svesti o problemima sa kojima se Romi suočavaju.

Ostavi komentar

Unestie Vaš komentar
Unesite Vaše ime