Održan okrugli sto “Inkluzivno obrazovanje- Kako od nedostižnosti do realnosti” u organizaciji Lokalnog saveta roditelja

Zakon o inkuzivnom obrazovanju je dobar, ali se ne sprovodi i u praksi postoje brojne poteškoće sa kojima su suočene sve strane uključene u ovaj proces, zaključak je okruglog stola “Inkluzivno obrazovanje- Kako od nedostižnosti do realnosti” koji je juče održan na Otvorenom univerzitetu u organizaciji Lokalnog saveta roditelja.

Mirjana Evetović je član Lokalnog saveta roditelja i majka deteta sa poteškoćama u razvoju. Ona je na okruglom stolu govorila o svom iskustvu kada je inkluzivno obrazovanje u pitanju, navodeći da je njena odluka bila da dete ne upiše u masovnu već u specijalnu školu kada je shvatila da su u masovnoj školami njene dete neće dobiti adekvatnu podršku stručnjaka koja je deci sa poteškoćama u razvoju neophodna.

Cilj okruglog stola “Inkluzivno obrazovanje- Kako od nedostižnosti do realnosti” bio je da se sumiraju iskustva iz prakse i da se predlože nove mere i aktivnosti, kao i da se radi na njihovoj implementaciji. Po mišljenju predstavnika Lokalnog saveta roditelja, roditelji moraju biti više uključeni u ceo proces, kao i defektolozi, a nastavnici koji sprovode inkluziju moraju biti edukovani za to.

U radu okruglog stola učestvovali su članovi Lokalnog saveta roditelja, roditelji dece sa poteškoćama u razvoju, nastavnici, defektolozi i drugi stručnjaci koji su uključeni u rad sa decom sa poteškoćama u razvoju.

Prethodni članak
Sledeći članak