Održan okrugli sto „Bog i deca Avramova“

U Velikoj većnici Gradske kuće, sinoć je održan okrugli sto „Bog i deca Avramova“. Na manifestaciji su prisustvovali predstavnici, različitih religijskih zajednica, diplomatskog kora, ali i predstavnici državnih organa. Cilj manifestacije bio je da se istakne značaj saradnje između predstavnika različitih verskih zajednica u Subotici.

Okrugli sto „Bog i deca Avramova“ je projekat koji je pokrenut pre nekoliko godina u Subotici, a predstavlja svojevrsnu reakciju predstavnika različitih verskih zajednica na neistine koje su plasirane, a tiču se tvrdnji da su upravo oni ti koji doprinose razdorima među ljudima, istina je potpuno suprotna, ističu predstavnici religijskih zajednica, jer Subotica je grad koji sabira ljude različitih kultura i vera, te tako predstavnici različitih verskih zajenica ovde izuzetno dobro sarađuju. Ove tribine izazvale su brojne pozitivne reakcije u javnosti.

Stav svih predstavnika verskih zajednica jeste da su ovakvi skupovi izuzetno korisni, odnosno da je dijalog među religijama neophodan, te da su predstavnici verskih zajenica najpozvaniji da govore na temu mira među ljudima, i na taj način podstiču građane da žive u slozi, miru i da poštuju različitosti.

Na tribini je zaključeno i kako je dijalog među religijama u Srbiji zaista iskren. Svi predstavnici religijskih zajednica istakli su da su se pozivu da prisustvuju tribini, veoma rado odazvali, te da je njihova moralna obaveza da budu na ovakvim događajima i da na taj način šire mir.

Od predstavnika religijskih zajednica, na tribini govorili su, protonamesnik Dragan Stokin, efendija Hasan Skorupan imam subotički, , Gabor Dolinski predstavnik Evangelističke crkve, Isak Asiel, rabin Jevrejske zajednice u Srbiji i fra Zdenko Gruber, gvardijan subotičkog samostana. Ovo je bila samo jedna u nizu tribina, takođe, predstavnici verskih zajednica istakli su kako će i u budućnosti nastaviti da sarađuju.