Održan Međunarodi forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu

Dvanaesto izdanje Međunarodnog foruma za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade u Subotici, najvećeg teatrološkog skupa u ovom delu Evrope, održano je u novom prostoru Čitaonice Gradske biblioteke, u okviru Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica. Tokom tri dana forum je okupio teoretičare i pozorišne istraživače iz 16 zemalja i sa tri kontinenta. Ukupno 30 učesnika ovog važnog skupa za pozorišnu umetnost su najvećim delom i fizički bili gosti u Subotici, dok se manji deo učesnika predstavio online uključenjem.

Rukovodilac foruma, Marijana Prpa Fink istakla je značaj foruma za domaću pozorišnu scenu: “ Želimo i nameravamo da imamo vrlo živu interakciju sa domaćom pozorišnom scenom, jer prisustvo svih ovih stručnjaka omogućava da imamo uvid šta se sve radi u svetu. Da na taj način unapređujemo našu domaću pozorišnu scenu za mlade i istovremeno da učimo i gledamo kako to drugi rade. Da pozorištu za decu i mlade damo neke nove oblike, poštujući stare koje poznajemo, i da pokušamo da unapredimo razumevanje fenomena pozorišta za decu i mlade u svim njegovim segmentima i oblicima. Deca kao publika se menjaju, i s tim u vezi pokušavamo da razumemo i objasnimo šta je funkcija i uloga pozorišta za decu i mlade danas”.

Dve krovne teme ovogodišnjeg foruma bile su “Recepcija estetskih kategorija i vrednovanje u pozorištu za decu i mlade” i “Festivali za decu i mlade – percepcija i selekcija”. Međutim, nakon što su počeli da pristižu radovi od istraživača, oni su se po prirodi stvari grupisali u više tema, te je i forum produžen na tri dana tokom kojih su naposletku obrađene tri tematske celine.

Prvog dana tema je bila “Dečija recepcija – deca kao publika”, drugi dan bio je posvećen istraživanju pozorišta i obrazovanja, dok je treći dan bio posvećen pozorištu za decu i repertoaru.