Održan koncert Orkestra kineske flaute od bambusa

U organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica i Park Palića sinoć je na Letnjoj pozornici nastupio Orkestar kineske flaute od bambusa. Koncert „Nebeski zvuk flaute od bambusa i šijaoa“ održan je u okviru turneje po Centralnoj i Istočnoj Evropi.

Orkestar kineske flaute od bambusa bavi se izučavanjem drevne kineske muzike koju uklapa u moderne koncertne forme približavajući ih široj, internacionalnoj, publici. Umetnički koncept bazira se na tradicionalnim kompozicijama u modernom aranžmanu čime drevni kineski instrumenti od bambusa doživljavaju novu reafirmaciju kombinujući se sa modernijim instrumentima. Instrumenti na kojima umetnici sviraju isti su i proizvode isti zvuk kao i pre 7000 godina kada su nastali.

Nastup na Letnjoj pozornici je prvi nastup ovog orkestra u Srbiji. Orkestar kineske flaute od bambusa u okviru svoje turneje po Evropi nastupio je u Hrvtaskoj i Bosni, a nakon gostovanja u našem gradu turneju nastavljaju u Makedoniji. Po rečima umetničkog direktora Orkestra, Žanga Veilianga, naš grad ostaće im u lepom sećanju po ljubaznim ljudima i prelepoj arhitekturi.

 

Orkestar kineske flaute od bambusa je osnovan u Pekingu 2012. i okuplja najbolje mlade muzičare iz cele Kine.