Održan komemorativni skup posvećen stradalima u akciji „Oluja“

U Velikoj većnici Gradske kuće u subotu je održan komemorativni skup povodom 26. godišnjice stradanja srpskog naroda u akciji “Oluja”.

U akciji „Oluja“ ubijeno je više od dve hiljade ljudi, oko 220 hiljada proterano je sa ognjišta, a oko 10.800 naših sunarodnika utočište i novi dom našlo je u Subotici, rekao je Boro Vukajlović, predsednik Saveza srpskih udruženja Severnobačkog okruga, koji od 2015. godine organizuju skup.

Kako je gradonačelnik Stevan Bakić istakao, 4. avgust, dan kada je pre 26 godina počela zločinačka akcija „Oluja“ jedan je od najtragičnijih datuma srpske istorije o kojima je uvek teško govoriti. Ovaj grad je bio utočište za hiljade Srba koji su proterani sa vekovnih ognjišta. Oni su danas naši sugrađani i daju nemerljiv doprinos životu i razvoju Subotice, ali zavičaj koji im je otet i zločin koji je nad njima učinjen nikada ne mogu da zaborave, rekao je gradonačelnik.

Skupu su prisustvovali i profesor Univerziteta u Novom Sadu dr Dejan Mikavica, saradnik Instituta za evropske studije dr Momčilo Diklić i istaknuti politički delatnik nekadašnje Republike Srpske Krajine Ratko Ličina.