Održan javni čas o značaju upotrebe auto-sedišta

Kako bi edukovali roditelje o značaju upotrebe auto-sedišta, Savet za bezbednost saobraćaja grada organizovao je u petak u Novoj opštini javni čas o pravilnoj upotrebi dečjih auto-sedišta. Čak 90% roditelja nepravilno koristi auto-sedište i na taj način ugrožava bezbednost svog deteta u saobraćaju.

Auto-sedište za dete neophodno je koristiti prilikom svake vožnje automobilom, bez obzira koliko kratka ona bila, ističu iz Centra za bezbednost saobraćaja. U suprotnom, može doći do teških povreda deteta. Prema poslednjim podacima Centra za bezbednost saobraćaja oko 60% roditelja u Srbiji, među kojima su i roditelji iz Subotice, koriste auto-sedišta. Ono što je zabrinjavajuće jeste da oko 90% roditelja nepravilno koristi auto-sedište.

Savet za bezbednost saobraćaja grada Subotice organizovao je javni čas o pravilnoj upotrebi dečjih aut-sedišta sa ciljem edukacije roditelja na ovu temu. Nakon edukacije, žrebom su izvučena imena roditelja koji su se prijavili da prisustvuju predavanju, a njih 60 od grada je dobilo univerzalna auto-sedišta za decu od 9-36 kg.

Ove godine sredstva u Fondu za bezbednost saobraćaja iznose 16,5 miliona dinara. Gotova sva sredstva su od naplaćenih kazni za saobraćajne prekršaje sa teritorije našeg grada. Od ovih sredstava 50% ide za upravljanju saobraćajnom infrastrukturom, a ostalih 50% sliva se u Fond iz kog se finasiraju i ova predavanja.