Održan „EU zeleni dan“

U okviru manifestacije “EU zeleni dan” koja je održana u našem gradu, delegacija Evropske unije u Srbiji, predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine, Ministarstva za evropske integracije i naše lokalne samouprave obišli su Regionalni centar za upravljanje otpadom, nakon čega je Gradskoj kući upriličen sastanak sa gradonačelnikom. Manifestacija je održana u okviru kampanje “Pogledaj oko sebe” koja ima za cilj podizanje svesti o važnosti zaštite životne sredine.

Nakon obilaska Regionalnog centra za upravljanje otpadom Subotica, ambasador delegacije Evropske unije u Srbiji, Sem Fabrici objasnio je da je EU pokrenula kampanju “Pogledaj oko sebe” sredinom juna koja će trajati do sredine jula sa ciljem skretanja pažnje na važnost očuvanja životne sredine. U okviru ove kampanje, Subotica je treći grad u kojem je organizovan jednodnevni obilazak postrojenja izgrađenih uz podršku Evropske unije u oblasti zaštite životne sredine.Donacija EU za izgradnju Regionalnog centra za upravljanje otpadom je 20 miliona evra.

Pomoćnik ministra zaštite životne sredine, Filip Abramović rekao je da je Regionalni centar za upravljanje otpadom Subotica jedan od 24 planirana ovakva centra u Srbiji. Ovi regionalni centri trenutno su u različitim fazama.

Subotica vodi računa o zaštiti životne sredine što dokazuje i činjenica da Regionalna deponija nije jedini projekat iz ove oblasti u našem gradu, istakla je zamenica gradonačelnika Timea Horvat. Ona je podsetila na Prečistač otpadnih voda kao i na projekat poboljšanja biodiverziteta u jezeru Palić i izgradnju kanalizacione mreže na Paliću.

Regionalni centar za upravljanje otpadom trenutno se nalazi u fazi testiranja. Direktorka ovog centra podsetila je da su od 2015. izgrađena 3 centra za sakupljanje otpada u Malom Iđošu, Čoki i Novom Kneževcu. Ovde građani mogu samoinicijativno da donose selektovan otpad. U Bačkoj Topoli, Senti i Kanjiži izgrađene su transfer stanice gde 6 lokalnih operatera za sakupljanje otpada predaju otpad Regionalnoj deponiji.

Nakon posete Regionalnom centru za upravljanje otpadom delegacije Evropske unije u Srbiji, predstavnike Ministarstva zaštite životne sredine i Ministarstva za evropske integracije u Gradskoj kući primio je gradonačelnik Subotice. Nakon ovog sastanka Na otvorenom univerzitetu održana je panel diskusija o učešću lokalnih aktera u zaštiti životne sredine, a predstavljeni su i uspešni projekti iz ove oblasti.

Ostavi komentar

Unestie Vaš komentar
Unesite Vaše ime