Održan edukativni čas „Bolesnom drugu budi drug“

U cilju edukacije dece i roditelja o malignim bolestima kod dece, kao i o tome kako pružiti podršku i pomoći deci oboleloj od maligne bolesti u OŠ “Kizur Ištvan” juče je održan edukativni čas pod nazivom “Bolesnom drugu budi drug”. Ovaj događaj zajednički su organizovali OŠ “Kizur Ištvan”, Udurženje “Roditelji Subotice” i NURDOR.
Branislav Mandić iz Novog Sada pre 10 godina se lečio od leukemije. Lečenje je trajalo pune dve godine i, kako kaže, tokom tog procesa bilo je uspona i padova, ali Branislav je uspeo da pobedi bolest. Danas, osim što završava studije veterine, on volontira u NURDOR-u jer mu je cilj da pruži podršku deci koja boluju od malignine bolesti.
NURDOR postoji već deceniju i po, a ovo udruženje osnovali su roditelji dece obolele od raka. Održavanje edukativnih časove je samo jedna u nizu aktivnosti koje ovo udruženje realizuje u cilju edukacije dece i roditelja o malignim bolestima kod dece, kao i o tome šta ovo saznanje može da učini porodici.
Ovaj edukativni čas predstavlja početak saradnje između OŠ “Kizur Ištvan” i NURDOR-a, a potreba za ovom saradnjom javila se zbog porasta broja dece obolele od maligne bolesti. Da su ovakve edukacije neophodne smatraju i roditelji.
Na godišnjem nivou u Srbiji oko 350 dece oboli od maligne bolesti, a njima i njhovim porodicama potrebna je podrška tokom procesa lečenja. NURDOR pruža praktičnu, emotivnu i materijalnu podršku oboleloj deci i njihovim porodicama. Samo jedan vid te podrške jesu roditeljske kuće u kojima borave porodice tokom procesa lečenja dece, kako roditelji ne bi morali da plaćaju smeštaj u gradovima u kojima se leče njihova deca. Trenutno postoji 5 roditeljskih kuća, po jedna u Nišu i Novom Sadu i tri u Beogradu. NURDOR trenutno prikuplja donacije za osnivanje još jedne roditeljske kuće u prestonici, jer nedostaje smeštajnih kapaciteta.

Ostavi komentar

Unestie Vaš komentar
Unesite Vaše ime