Održan Dan polja kukuruza

Prema prvim pokazateljima očekuje se da će ovogodišnji prinosi kukuruza u subotičkom ataru biti oko 9 tona po hektaru. Manifestacija Dan polja kukuruza u organizaciji Poljoprivredne stručna služba Subotica okupio je poljoprivrednike i proizvođače semena ratarskih biljnih vrsta na oglednom polju kukuruza na putu prema Žedniku. Na ovogodišnjoj manifestaciji je predstavljeno oko 80 vrsta hibrida raznih namena.

 

Iako većina poljoprivrednika ubrzano ubire kukuruz da ne bi presušio, oni poljoprivredni proizvođači koji su posetili manifestaciju Dan polja kukuruza ističu da su zadovoljni ovogodišnjim rodom kukuruza, ali da nisu zadovoljni otkupnim cenama, Pored toga, poljoprivrednici ističu da su njihova ulaganja velika, a cena roda svake godine sve manja. Trenutna cena kukuruza je od 13-15 dinara po kilogramu na bazi 14% vlage.

 

U Poljoprivrednoj stručnoj službi predviđaju da bi ovogodišnji prinosi kukuruza u subotičkom ataru prema prvim pokazateljima trebalo da budu oko 9 tona po hektaru. Berba ove ratarske kulture u klipu je počela, a stručnjaci predviđaju da bi berba kukuruza u zrnu punim intenzitetom treblo da počne krajem naredne nedelje.

 

U Subotici je kukuruz zasejan na 31.000 hektara što je najmanja površina pod kukuruzom u proteklih 20 godina, kažu u Poljoprivrednoj stručnoj službi. Razlog za to stručnjaci vide pre svega u prošlogodišnjoj suši koja je donela male prinose i niske cene, a drugi razlog je povećanje popvršina pod uljanom repicom koja daje stabilnije prinose.