понедељак , 15 августа 2022
Naslovna / Društvo / Održan 22. Sajam zapošljavanja

Održan 22. Sajam zapošljavanja

U organizaciji Filijale Subotica Nacionalne službe za zapošljavanje u atrijumu Hotela „Galerija“ održan je 22. po redu Sajam zapošljavanja. Na sajmu su učestvovala 43 poslodavca, koja su iskazala potrebu za preko 600 novih radnika, uglavnom u proizvodnoj delatnosti. Na evidenciji NSZ, na području Filijale Subotica ima 11.172 nezaposlena lica.

Najviše slobodnih radnih mesta bilo je za prodavce, operatere u proizvodnji, bravare, zavarivače, krojače, vozače, ali i elektro i mašinske inžinjere. Podršku organizaciji sajma pružio je i Grad Subotica, koji je za aktivne mere zapošljavanja za 2017. godinu izdvojio 6,25 miliona dinara.

Za programe podsticanja zapošljavanja, posebno teže zapošljivih lica, Nacionalna služba za zapošljavanje ove godine je izdvojila 2,8 milijardi dinara i još dodatnih 550 miliona dinara za zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Kao i prethodnih godina, najveće interesovanje vlada za programe samozapošljavanja i stručnu praksu.

Narednih dana i Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam raspisaće javne pozive za samozapošljavanje, novo zapošljavanje i javne radove. Za ove aktivne mere politike zapošpljavanja iz pokrajinskog budžeta izdvojeno je 158, 5 miliona dinara.

Prema evidenciji NSZ, na području Grada Subotica registrovano je 6881 nezaposleno lice, što je za 22,27 odsto manje nego u istom periodu prošle godine. Učešće mladih do 30 godina na evidenciji je 20, 81 odsto, dok je starijih od 50 godina 38,22 odsto. Za prva tri meseca, na području grada zaposlilo se 951 lice sa evidencije.

O autoru Ivana Radinović

Pogledaj i sledeće

„Dunavski brod mira“

U okviru Međunarodnog projekata „Dunavski brod mira“, u Art bioskopu “Aleksandar Lifka” u ponedeljak, 15. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.